Tavelsjön Runt

Gå, cykla eller rida runt Tavelsjön

Tavelsjön Runt är benämningen på en led som gör det möjligt att gå, cykla eller rida runt sjön i huvudsak utan att behöva vistas allmän väg. Projektet startade hösten 2010 och invigdes hösten 2012 av SVT:s nyhetsankare Katarina Sandström, bördig från Tavelsjö, trots att vissa sträckor då återstod att åtgärda.

Sträckan runt sjön är drygt 20 km och lika lång som en halvmara, vilket inspirerade Tavelsjö AIK att veckan efter invigningen arrangera en halvmara godkänd av Riksidrottsförbundet som officiell tävling. Tavelsjö Halvmaraton har blivit en veritabel succé som första året lockade 350 tävlande och året därpå hela 740 tävlande.

Leden har blivit allmänt känd och uppskattad. Genom att leden är en slinga runt sjön kan man starta och avsluta på samma plats, vilket underlättar till- och fråntransporter. Leden är i första hand tänkt för vandring, men är också bekväm att cykla med standardcykel. Leden är även öppen för ridning. Stora delar av leden erbjuder även möjligheter för rullstolsburna att besöka området. Leden har naturlig anknytning till den populära ”Tavelsjöleden”, en annan vandringsled som sträcker sig från Umeå till Vindelälven över bl. a. Tavelsjöberget.

Efter leden finns ett antal rastställen samt skyltar som berättar om byarna och naturen runt sjön. Informationen har tagits fram i samarbete med byborna.

För ytterligare information kontakta:
Rolf Appelblad, projektledare, 070-681 35 71